«Μπουτίκ των ελαχίστων»

Μπουτίκ των Ελαχίστων
με δωρεάν ρουχισμό σε απόρους, συσσίτια και διανομή κατ’ οίκον, ακόμη
και internet cafe για τους νέους στην Ευαγγελίστρια απ’ την ενορία του
Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο

Πώς η συγκλονιστική ιστορία ενός νεαρού που έπρεπε να φύγει στο Στρατό χωρίς χρήματα και χωρίς ένα μπουφάν, οδήγησε στην εξαιρετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κεντρικού πολυχώρου έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης .

Είναι γνωστό – και είχαμε αμέτρητες αφορμές να το επισημάνουμε κατά το παρελθόν – ότι στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν υπάρχουν μόνο τα «σκάνδαλα» που προβάλλονται συχνά με τόση ένταση που οδηγεί ακόμη και στην πλήρη απαξίωση του θεσμού ή και της πίστης, ενίοτε δε και στα… άδεια παγκάρια. Υπάρχει το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που μένει στην αφάνεια, υπάρχουν οι εκατοντάδες «ανώνυμοι» ιερείς που με τη δράση τους και με προσωπικές ακόμη θυσίες συντηρούν οικογένειες, σπουδάζουν παιδιά, παντρεύουν κορίτσια, συμπαρίστανται σε κάθε πρόβλημα. Στην Αιτ/νία δε είναι η προσφορά της τοπικής Εκκλησίας πολυεπίπεδη. Τόσο ως προς τον πνευματικό και καθοδηγητικό της ρόλο, όσο και σε σχέση με το αθέατο έργο στο οποίο πριν αναφερθήκαμε. Για πρώτη φορά όμως μπαίνουν οι βάσεις για να συστηματικοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα και να λάβει χαρακτηριστικά οργανωμένης δομής που θα λειτουργεί σε συγκεκριμένο χώρο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, η οποία και είναι έτοιμη για να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και τη διαφορά…

Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο κηρύγματος σε πρόσφατη Κυριακάτικη Θεια Λειτουργία απ’ τον εφημέριο πατέρα Κωνσταντίνο Καντάνη, ο οποίος και ενώπιος εκατοντάδων πιστών αναφέρθηκε στην συγκλονιστική ιστορία ενός νεαρού που απευθύνθηκε στην ενορία για να βρει την ψυχολογική πρωτίστως στήριξη, την πνευματική καθοδήγηση, αλλά και την έμπρακτη, οικονομική αρωγή καθώς έπρεπε σε λίγες ημέρες να παρουσιαστεί στο Στρατό για τη θητεία του, χωρίς να μπορεί η οικογένειά του να του παράσχει έστω ένα μπουφάν για το κρύο! Τέτοιες περιπτώσεις δυστυχώς υπάρχουν πολλές. Η ίδια ενορία άλλωστε (όπως και πολλές άλλες) αναλαμβάνει κάθε χρόνο την αγορά σχολικών ειδών για τα παιδιά φτωχών οικογενειών, το ρουχισμό τους ακόμη κ.τ.λ. Η σκέψη λοιπόν ήταν όλη αυτή η προσπάθεια να λάβει περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα. Έτσι γνωστοποιήθηκε στους ενορίτες ότι και το ελάχιστο ποσό που θα ρίξουν στο παγκάρι για το κεράκι, τα δέκα λεπτά ή το μισό ευρώ, ότι το ελάχιστο ποσό που θα δώσουν στο φιλόπτωχο ταμείο, θα πιάσει τόπο:

Η «Μπουτίκ των ελαχίστων» πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί και θα είναι ο χώρος εκείνος όπου όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ρουχισμό. Τα ρούχα θα προέρχονται από προσφορές των ίδιων των πιστών (παλιά ρούχα που δεν χρειάζονται πια), από εργοστάσια και βιοτεχνίες μέσω προσφορών ή αγοράς απ’ τον ίδιο τον Ι. Ναό. Παράλληλα θα καθιερωθούν τα «γεύματα αγάπης» με συσσίτια απ’ την ενορία του Αγίου Δημητρίου και διανομή που θα αναλάβουν εθελοντικά ενορίτες στα σπίτια των ανθρώπων εκείνων που δεν μπορούν να μετακινηθούν (υπερήλικες άποροι, κατάκοιτοι κ.ά.). Πρόκειται δηλαδή για ολοκληρωμένες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Οι δομές αυτές θα φιλοξενηθούν στους χώρους του παρεκκλησίου της Ευαγγελίστριας και στο εκεί Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και internet cafe για τους νέους, ώστε να αποκτήσουν όλοι τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, να κάνουν τις σχολικές ή πανεπιστημιακές τους εργασίες, να διασκεδάσουν και να επικοινωνήσουν παράλληλα. Εξυπακούεται ότι σ’ αυτό το internet cafe θα αποκλειστεί η πρόσβαση στις «περίεργες» και επικίνδυνες ιστοσελίδες.

Για την καλή λειτουργία όλων αυτών το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου προσανατολίζεται στην άμεση ανέγερση δεύτερου ορόφου στην Ευαγγελίστρια. Οι διαδικασίες έκδοσης της άδειας βρίσκονται στην τελική ευθεία και λογικά θα ολοκληρωθούν… πάραυθα. Η πρωτοβουλία της ενορίας μας εκτιμούμε ότι θα τύχει της αμέριστης συμπαράστασης του συνόλου των τοπικών θεσμικών φορέων και της πολιτείας, δεδομένης της σημασίας της, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη από οικονομικής άποψης περίοδο. Είναι περιττό να εξηγήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι δράσεις που αναπτύσσονται και πόσο ανάγκη τις έχει η ευρύτερη περιοχή και η κοινωνία μας. θεωρούμε αυτονόητο πως άπαντες οι φορείς και οι πολίτες θα στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: Εφημερίδα «Συνείδηση» 20/02/2009